Näin parannat Android-puhelimen akunkestoa
Jaoin aikaisemmin jo vinkkejä, kuinka iPhone-käyttäjät saavat pidennettyä puhelimensa akunkestoa, mikäli laitteen virta ei tunnu riittävän päivän ajaksi. Tällä kertaa vuorossa ovat Android-puhelimet!
Jos Android-laitteesi kuluttaa normaalia enemmän virtaa päivän aikana, harkitse ainakin näiden asetuksen muuttamista puhelimessasi!
Huom! Puhelinvalmistajasta riippuen, seuraavat asetukset voivat löytyä hieman eri paikoista ja eri nimillä
Kytke Android-puhelimen asetuksista “Aina päällä” oleva näyttö pois
Näytön Aina päällä -ominaisuus on ollut Android-puhelimissa olemassa jo jonkin aikaa. Aina päällä olevan näytön tarkoituksena on pitää puhelin tilassa, jossa käyttäjä näkee laitteen näytöltä tärkeimmät ilmoitukset sekä kellonajan, koskematta kuitenkaan lainkaan puhelimeen. Toiminto kuluttaa kuitenkin jonkin verran virtaa, koska se pitää osan näytöstä aktiivisena koko ajan.
Aina päällä -olevan näyttöasetuksen saat kytkettyä pois päältä seuraavasti:
Asetukset → Näyttö/Lukitusnäyttö → Aina päällä oleva näyttö
Poista Google Assistant -avustin käytöstä
Mitä aktiivisemmin hyödynnät Google Assistant -avustajaa, sitä enemmän se kuluttaa toki laitteesi akkua. En kuitenkaan lähtisi kytkemään sitä pois päältä ainoastaan siksi, että se syö puhelimesi virtaa. Mikäli avustin ei ole aktiivisessa käytössä, kannattaa tällöin harkita sen kytkemistä pois päältä, sillä avustin on jatkuvasti valmiustilassa taustalla kuuntelemassa aktivoivaa käskyä kuten “ Ok Google”.
Google Assistant -asetuksia pääset korjaamaan kohdassa Asetukset → Google → Asetukset Google-sovelluksille → Haku, Assistant ja ääni → Ääni → Hei Google ja Voice Match
💡 Pro tip! Tarkista akun käyttö laitteessasi kohdasta Asetukset → Akku → Sovellusten akunkulutus ja rajoita Google Assistantin käyttöä, jos se näkyy suurimpana virrankuluttajana.
Rajoita ilmoitusten määrää Android-laitteessa
Jokainen puhelimeen saapuva ilmoitus sytyttää näytön, ja voi samalla käynnistää myös taustaprosesseja, jotka yhdessä kuluttavat Android-laitteesi akkua. Puhelimeen lataamiesi sovellusten määrästä riippuen voit parhaimmillaan saada päivittäin jopa satoja ilmoituksia eri viestipalveluista sekä muista sovelluksista. Vaikka tärkeimpien sovellusten ilmoituksia ei kannata rajoittaa, puhelimessasi on todennäköisesti myös vähemmän aktiivisia sovelluksia, joiden ilmoitukset eivät ole erityisen tärkeitä.
Pääset vaikuttamaan ilmoituksiin, sekä niiden asetuksiin kohdasta Asetukset → Ilmoitukset → Sovellusten ilmoitukset
Valitse sovellus, jonka ilmoituksia haluat muuttaa. Voit sammuttaa ilmoitukset kokonaan, tai päästää läpi vain tärkeät ilmoitukset silloin, kun sovellus on suljettuna. Älä häiritse -tilan käyttöönotto rajoittaa oletuksena kaikkien sovellusten ilmoituksia, mutta voit myös valita yksittäisiä sovelluksia, joiden ilmoitukset sallit tulevan läpi.
Rajoita sovellusten päivitystä taustalla
Mikäli huomaat puhelimesi akun kuluvan päivän aikana huomattavasti nopeammin, usein syynä voivat olla myös taustalla päivittyvät sovellukset sekä niiden luvat. Sovellukset päivittävät tällöin sisältöjään käyttämällä internet-yhteyttä, vaikka et avaisikaan sovelluksia koko päivänä. Reaaliaikaisten viestintäsovellusten, kuten WhatsApp osalta ominaisuus on olennainen: puhelimesi ilmoittaa sinulle miltei välittömästi, kun saat uuden viestin.
Ominaisuus kannattaa kuitenkin kytkeä päältä sellaisien sovelluksen osalta, joita et käytä kovinkaan usein, tai sinulle riittää nähdä uudet ilmoitukset vasta kun avaat sovelluksen.
Mene laitteessasi Asetukset → Akku → Akun käyttö, ja valitse haluamasi sovellus listasta. Valitse rajoittavampi tila, esim. Rajoitettu, joka estää taustatoiminnot.
💡 Samsung-laitteissa sovelluksia on mahdollista siirtää nukkuvaan sekä syvästi nukkuvaan -tilaan. Syvästi nukkuvan tilan käytössä kannattaa olla tarkkana, sillä valitsemasi sovellus ei tällöin toimi laisinkaan taustalla, ennen kuin käyttäjä avaa sen.
Hyödynnä Android-puhelimen tummaa tilaa
Tumman tilan vaikutus akun kulutukselle ei ole järin suurta, ellet pidä laitteesi kirkkautta jatkuvasti maksimissa, eli 100 prosentissa ja kirkkaassa tilassa. Tummassa tilassa hyödynnettävät mustat pikselit eivät tuota valoa, kun taas kirkkaassa tilassa jokainen näytössä esiintyvä pikseli loistaa kirkkaana. On hyvä myös muistaa, että ominaisuudesta on hyötyä vain puhelimissa, joissa on joko AMOLED tai OLED -näyttö.
Oliko artikkelin vinkeistä hyötyä Android-laitteen akunkulutuksen seuraamisessa? Kerro kommenteissa!