Mitä torrentit ovat?
Toukokuun artikkelin aihetoive tuli hiljattain eräältä Instagram-seuraajaltani, ja joka kuului seuraavasti:
“En vaan ymmärrä, mitä ne torrentit ovat, ja miksi niistä puhutaan aina epäsuositussa valossa?”
Tässä artikkelissa uppoudutaan siis torrentien maailmaan! Lupaan kertoa sinulle hyvin yksinkertaisella tavalla mitä ne torrentit oikein ovat, ja mihin niiden toiminta pääpiirteittäin perustuu. Avaan myös tarkemmin syitä sille, miksi torrenteista puhutaan useimmiten negatiiviseen kuin positiiviseen sävyyn. Hyviä lukuhetkiä!
Kun ostamme tai vuokraamme elokuvia ja tietokonepelejä, perinteisesti hankimme ne valtuutetulta jälleenmyyjältä kivijalkaliikkeestä tai verkkokaupasta. Jos katsomme elokuvia ja sarjoja suoraan “netissä”, saamme niihin katseluoikeuden maksamalla kuukausijäsenyyden tunnetuimpiin suoratoistopalveluihin kuten Netflixiin tai Viaplayhun. Ladatessasi elokuvan ilmaiseksi tietokoneellesi, hyödynnät todennäköisesti torrenteja.
Torrentit ja torrent-tekniikka itsessään ei ole laiton, mutta torrentien kautta jaettavat tiedostot voivat sisältää mm. viruksia tai haittaohjelmia, jotka päätyvät tiedostojen mukana salakavalasti tietokoneellesi. Kuten edellä mainitussa elokuva-esimerkissäni, hyvin usein torrentien kautta jaetaan kuitenkin tekijänoikeuden alaista materiaalia, esimerkiksi elokuvia, pelejä, sekä musiikkia. Jos kuitenkin lataat tai jaat tiedostoja ilman tekijänoikeuden haltijan lupaa, on päivän selvää, että voit syyllistyä vakaviin tekijänoikeusrikkomuksiin.
Erilaiset torrent-ohjelmat jotka mahdollistavat torrent-tiedostojen lataamisen ja jakamisen ovat yleistyneet ~2010-luvun taitteessa. Tätä ennen käytössä olivat mm. Direct Connect (DC) tiedostojen vaihto-ohjelmat, ja tästä tunnetuimpana asiakassovelluksena oli DC++. DC-tekniikka keskittyi yhteisöpohjaiseen tiedostojen jakamiseen: käyttäjät jakavat ja lataavat kokonaisia tiedostoja toisiltaan suoraan ilman välikäsiä.
Mitä torrentit ovat?
Kun puhutaan torrenteista, on hyvä erottaa alkuun muutama keskeinen termi. Torrenteista (eng. torrenting) puhuttaessa voidaan viitata koko torrent-tiedonjakoilmiöön, tai vaihtoehtoisesti pelkkiin torrent-tiedostoihin (.torrent).
Torrent-ilmiöstä puhuttaessa puhutaan tiedonjakomenetelmästä, joka perustuu peer-to-peer (P2P), eli vertaisverkko-teknologiaan, jossa verkon jäsenet toimivat sekä palvelimina että asiakkaina: käyttäjien on siis mahdollista sekä jakaa, ja vastaanottaa tiedostoja muilta verkon käyttäjiltä, eikä keskitettyä palvelinta tiedostojen lähettämiseen tarvita (vrt. perinteinen asiakas-palvelin järjestelmä).
BitTorrent-protokolla on yksi tapa hyödyntää P2P verkkoa. Perinteisen tiedostojen lataamisen sijaan jossa tiedosto ladataan yhdeltä palvelimelta, torrenteja käytettäessä tiedosto ladataankin sadoissa, ellei jopa tuhansissa osissa useilta eri käyttäjiltä samanaikaisesti. Tämä menetelmä tekee lataamisesta huomattavasti nopeampaa ja tehokkaampaa: jos jokainen käyttäjä lataisi tiedoston samanaikaisesti yhdeltä palvelimelta, palvelimen kuormittuminen lisääntyisi merkittävästi.
Torrenteja käytetäänkin tästä syystä erityisesti *suurten tiedostojen jakamiseen ja lataamiseen. Linux-käyttäjät hyödyntävät torrenteja erityisesti Linux-jakeluiden, eli Linux-käyttöjärjestelmälle tarkoitettujen työpöytäympäristöjen sekä päivitysten lataamiseen. Kun jakelu on ladattavissa usealta käyttäjältä, sen lataaminen ei ole riippuvainen vain yhden palvelimen toiminnasta.
*Suurien tiedostojen koot ilmoitetaan usein gigatavuissa (GB). Yksi gigatavu on verrattavissa ~120 MP3-kappaleeseen (=pakattuun äänitiedostoon). Esimerkiksi MacOS-asennuspaketti on kooltaan n.~12GB.
Miten torrentit toimivat?
Torrentien lataamiseen sekä jakamiseen tarvitaan oma ohjelmansa (client), joka kykenee ymmärtämään torrent-tiedostoja. Näitä ovat esimerkiksi BitTorrent-client, qBittorrent ja uTorrent. Ohjelmien toiminta perustuu siihen, että ne lukevat torrent-tiedoston sisältämät metatiedot, ja alkavat ladata tiedoston eri osia muilta käyttäjiltä, jotka jakavat samaa tiedostoa. Torrent-tiedosto (.torrent) ei siis itsessään sisällä varsinaisia jaettavia tiedostoja, vaan pelkästään metatiedot siitä, kuinka ladattava tiedosto on jaettu osiin, ja mistä nämä osat mahdollisesti löytyvät.
Client yhdistää tarvittaessa Torrent-indexeriin, jota voidaan kutsua ns. “hakukoneeksi” torrenteille. Tämän jälkeen torrent asiakasohjelma ottaa yhteyden trackeriin, eli niin sanottuun “torrent-palvelimeen”, joka auttaa yhdistämään käyttäjiä nopeasti toisiinsa, sekä pitää kirjaa siitä, mitkä käyttäjät jakavat ja lataavat tiedoston osia. Tracker vastaa palauttamalla listan verkon jäsenistä (seeders ja leechers), joihin käyttäjä voi ottaa yhteyttä.
Seedaajat (seeders) ovat käyttäjiä, jotka jakavat koko tiedoston muiden lataajien saataville. Leechit puolestaan lataavat tiedoston, mutta eivät välttämättä jaa sitä yhtä aktiivisesti muille käyttäjille, tai jakavat tiedostoa vain osittain. Mitä enemmän seedaajia verkossa on, sitä nopeammin tiedostojen lataaminen usein tapahtuu.
Client-asiakasohjelma osaa yhdistää kerätyt palaset alkuperäisen tiedoston muodostamiseksi.
Yksityisyys ja muut yleiset huolenaiheet torrentien kanssa
Ongelma torrentien kanssa syntyy silloin, kun niitä käytetään laittomaan toimintaan. Torrentit mahdollistavat tekijänoikeuksilla suojatun materiaalin jakamisen ilman lupaa, ja tästä syystä torrenteista puhutaankin enemmän negatiiviseen, kuin positiiviseen sävyyn. Samassa kontekstissa puhutaankin usein myös Internet-piratismista erityisesti elokuvien, musiikin, sekä pelien laittomassa lataamisessa.
Tekijänoikeusongelmien lisäksi on hyvä muistaa, että kaikki mitä lataat, ei myöskään ole turvallista. Haitallisia tiedostoja voidaan naamioida laillisiksi ohjelmiksi, eivätkä kaikki käyttäjät välttämättä tunnista mitkä tiedostot ovat laillisesti ladattavia, ja mitkä taas eivät.
Käyttäessäsi torrenteja, anonymiteettisi ja yksityisyytesi joutuvat todelliseen syyniin. Kuka tahansa joka lataa tai jakaa tiedostoja verkossa, paljastaa samalla IP-osoitteensa muille käyttäjille. VPN-yhteyden käytöstä puhutaan torrentien parissa juuri anonymiteetin turvaamiseksi. VPN-yhteys ei kuitenkaan poista riskiä ladata vahingoittuneita tiedostoja: sen tarkoituksena on muuttaa IP-osoitteesi sijainti, sekä enkryptata eli salata tietoliikenteesi muilta käyttäjiltä.
Onko tor-verkolla tekemistä torrentien kanssa?
Tor-verkolla ja torrent-tekniikalla ei suoranaisesti ole mitään yhteistä, muuta kuin tiedonsiirto internetin välityksellä. Tor-verkko keskittyy yksityisyyteen ja anonyymiteetin suojaamiseen verkossa, kun taas torrent-tekniikassa käyttäjät jakavat tietoja suoraan toisilleen, eikä erityistä salaus- tai anonymiteettikerrosta ole.